23. 4. 2024
WordPress

8 nejlepších AI WordPress pluginů, které vám v roce 2024 pomohou s tvorbou webu

Zotročí si umělá inteligence za pár let lidstvo? Možná. Prozatím ji ale můžete využít ve svůj prospěch. S AI nástroji se od bombastického spuštění ChatGPT roztrhl pytel. A spousta z nich vzniká přímo pro WordPress. Proto vám zde přinášíme seznam nejlepších AI WordPress pluginů pro váš web.

Jan Dvořák

Které WordPress pluginy v seznamu najdete?


Podrobně se zde budeme věnovat 8 WordPress pluginům

Ve skutečnosti jich v článku najdete mnohem víc, protože k některým uvádíme i alternativy a další tipy.

Některé z nich jsou postaveny na ChatGPT, DALL-E a dalších známých AI nástrojích, nebo je dokonce přímo integrují do WordPressu. 

Narazíte zde i na známá, velká jména, jako jsou Divi, Elementor nebo SeedProd – ti samozřejmě v implementaci umělé inteligence nesmějí zůstat pozadu.

U každého WP pluginu najdete stručný a jasný popisek toho, co umí, jaké jsou jeho výhody a nevýhody a také samozřejmě to nejdůležitější: kolik stojí a zda nabízí trial zdarma.

Pluginy jsme pro lepší přehlednost roztřídili podle použití na:

1. WP pluginy s AI pro tvorbu webu a obsahu


2. AI pluginy pro UX a přístupný web


3. AI pluginy pro komunikaci se zákazníky


4. AI pluginy pro bezpečnost

Chcete, aby vás umělá inteligence dostala i na přední příčky ve vyhledávání? Zde je 5 skvělých WordPress AI pluginů pro SEO.

Nejlepší AI WP pluginy pro tvorbu webu a obsahu

Nejprve se tu budeme věnovat těm AI WP pluginům, které toho umí víc – to znamená, že nejsou úzce specializované jen na jednu jedinou funkci.

Divi AI

Hodnocení: 4,9/5 ⭐(Trustpilot)

Použití: copy, obrázky

Cena: od 18 $/měs. (430 Kč) samostatně

Trial zdarma: ne


Divi AI není WP plugin sám o sobě, nýbrž součást šablony Divi (jedné z nejpopulárnějších placených WordPress šablon od Elegant Themes), plně integrovaný do jejího page builderu.

I tak si zde zaslouží přední místo, protože zastoupí ChatGPT i Mid Journey zároveň a dokáže lépe pochopit obsah vašeho webu než ostatní podobné nástroje

Představení Divi AI od Elegant Themes

Co Divi AI umí?

Divi AI vám napíše copy, od poutavých nadpisů po celé blogové články, a také opraví gramatiku a přeloží cizojazyčné texty.

K nim vygeneruje originální obrázky, které si poté můžete ještě dále, opět s pomocí AI, upravovat.

A díky rychlým akcím umí také vylepšit existující obsah na vašem webu.

Kolik Divi AI stojí?

Máte-li předplacenou Divi šablonu, můžete si Divi AI přikoupit za 18 $ měsíčně (cca 430 Kč) při platbě na rok dopředu. Celý balíček vás pak vyjde na 245 ﹩/ročně (cca 5 800,-). 


Užitečné odkazy k Divi AI

Elementor AI

Hodnocení: 4,6/5 ⭐

Použití: copy, obrázky, web design, kódování

Cena: od 3,99 $/měs. (95 Kč)

Trial zdarma: ano


Pozadu nesmí zůstat ani Elementor, který na přelomu roku 2023 a 24 po zdlouhavém 6měsíčním testování konečně představil svůj vlastní AI tool, nazvaný prostě Elementor AI. 

A musíme říct, že čekání se více než vyplatilo.


Co Elementor AI umí?

Stejně jako Divi, i Elementor AI se v prvé řadě postará o copywriting a obrázky. Díky chytrému našeptávači promptů je s ním tvorba obsahu opravdu rychlovka.

Umí také psát kód, a to jak CSS, tak HTML, takže vám stránky nastyluje, implementuje iFramy, eventy pro Google Analytics nebo třeba do stránky vloží PDF. 

Největší přidaná hodnota Elementor AI je ale v jednoduché tvorbě layoutu a vlastních bloků. Do promptu napíšete, co má blok dělat, jak má vypadat a co v něm bude za obsah, a Elementor vám nabídne hned 3 návrhy, ze kterých si můžete vybrat.

Extrémně užitečná a za nás naprosto revoluční je funkce „Reference a website“. Co dělá? Vytvoří vám strukturu stránky nebo její části na základě referenční URL, kterou mu zadáte. 

Líbí se vám nějaký web? Řekněte to Elementor AI, a on vám ho prostě „obšlehne“.

Představení Elementor AI přímo od tvůrců Elementoru

Kolik Elementor AI stojí?

Pro uživatele Elementoru Free máme skvělou zprávu. Elementor AI si můžete pořídit, aniž byste museli platit za Premium.

Elementor prozatím nabízí dva tarify, které se liší pouze počtem kreditů. Za ně si kupujete jednotlivé prompty (jiný počet kreditů sežere psaní textu, jiný kódování nebo tvorba bloků). 

A jejich cena díky bohu není nijak hrozná: 

  • Tarif AI Starter s 24 000 kredity stojí 3,99 $ měsíčně (cca 95 Kč).
  • AI Power s 50 000 kredity vyjde na 8,25 $ měsíčně (cca 200 Kč). 

Další skvělá zpráva je, že Elementor pro své AI nabízí i bezplatný trial, byť omezený funkcemi (umí pouze generování textu, obrázků a kódu).

Pro aktivaci trialu musíte mít verzi Elementor 3.13 a výš. Stačí, když v kterémkoliv widgetu kliknete na ikonku hvězdiček, která vás přesměruje na wizard.

Nefandíte-li Elementoru, zkuste AI dalšího skvělého WordPress builderu: SeedProd AI Assistant.

AI Engine

Hodnocení: 4,9/5 ⭐

Použití: copy, obrázky, psaní kódu

Cena: zdarma, Pro verze od 49 $/rok (1 150 Kč)


Tenhle AI nástroj od Meow Apps si získal naše srdce nejen kvůli roztomilé kočičce v logu, ale hlavně díky opravdu univerzálnímu použití.

Od svého spuštění po zásluze sbírá samé 5hvězdičkové recenze.

Co AI Engine umí?

AI Engine vlastně není AI plugin sám o sobě. Jeho role je integrovat nejpoužívanější AI nástroje do vašeho WordPressu.

Přes něj si propojíte například ChatGPTDall-E3 nebo Microsoft AzureCopilot. Všechny nástroje se integrují skrze API klíče, které si vygenerujete v dané službě.

To ale také znamená, že například pro integraci ChatGPT musíte mít aktivní účet u OpenAI. A i když je plugin AI Engine v zásadě zdarma, samotné AI nástroje (tedy hlavně ChatGPT4) si musíte normálně předplatit.

Engine AI tak umí to samé, co produkty od OpenAI: Umožní vám tak snadno vytvářet obsah na web, a to včetně celých blogových článků, i když zrovna nepoužíváte Divi nebo Elementor. Poprosíte ho, aby vám napsal kód, připravil obrázky atd.

Díky AI Playground můžete experimentovat s překlady a korekturami svého webu a s AI Copilotem dostanete umělou inteligenci i do Gutenberg editoru.

Kolik Engine AI stojí?

Dobrá zpráva je, že většina zásadních funkcí je obsažena už ve verzi zdarma

AI Engine Pro pak nabízí další pokročilé funkce, jako jsou AI formuláře, monitoring využitých requestů, chytřejší asistenti. Pro jeden web momentálně stojí 49 $ ročně (cca 1 150 Kč), ale je možné, že tato cena ještě poroste s tím, jak AI Engine bude přidávat další a další funkce a integrace.


Užitečné odkazy k AI Engine


Čestné zmínky: ZipWP a Bertha AI

Pár slov si zde zaslouží ještě ZipWP – AI projekt, který vznikl ve spolupráci s web builderem Spectra, od tvůrců Astry, snad nejlepší WordPress šablony vůbec.

Tenhle nástroj vám základě jednoduché série otázek vytvoří rovnou celý hotový web. Nutno ale dodat, že ZipWP je stále ve vývoji a má své mouchy (například problémy s češtinou).

Vyzkoušejte si ho sami. V trialu si můžete vytvořit hned 3 takové instantní weby, nicméně po 24 hodinách expirují.

Představení tvorby webu pomocí ZipWP AI

Musíme se také zmínit o Bertha AI, která je specialistou na produktové popisky pro WooCommerce.

Dejte jí název produktu, a ona vám na jeho základě doporučí long tailová klíčová slova a meta texty pro co nejlepší SEO. 

Bertha AI sice nabízí trial zdarma, ale její placená verze vychází bohužel poměrně draho.


Nejlepší AI WP pluginy pro UX a přístupný web

Přístupnost webu (web accessibility) bude v brzké budoucnosti stále důležitější téma. Hlavně proto, že vstoupí platnost příslušná směrnice Evropské Unie, která ji bude vyžadovat v podstatě po všech webových stránkách.

Ano, zlý Brusel nám zase něco přikazuje, nicméně tentokrát na tom opravdu můžete vydělat.

Jak popisujeme v jednom předchozím článku, několika jednoduchými úpravami UX, které váš web zpřístupní i lidem s nějakou formou zdravotního omezení, můžete získat až 1,5 milionu nových zákazníků.

A s těmito AI pluginy máte práci o dost snazší.

Voicer

Hodnocení: 4,7/5 ⭐

Použití: převod textu na mluvené slovo

Cena: 20 $ (470 Kč) za licenci

Trial zdarma: ne


Voicer od merkulove převádí označený text na poměrně věrohodně znějící mluvené slovo. Je vycvičený na neuronových sítích Googlu a využívá jejich řečovou technologii WaveNet

Co Voicer umí?

Voicer nabízí stovky různých hlasů ve více jak 45 jazycích.

Robot je v něm sice cítit pořád a na pozadí je slyšet drobný šum, to je ale malá daň za to, že generování audia je prakticky okamžité

Označíte jakýkoliv text na stránce a Voicer vám jej pohotově předříká (vyzkoušet si to můžete na webu výrobce).

Chcete-li vytvořit například audio verzi svých blogových článků pro ty, kdo jsou líní váš blog číst, budete muset sáhnout po jiném WP pluginu: Speaker z dílny stejného výrobce. Ten ale stojí dalších 29 $.

Ovládání je velice intuitivní. Snadno si v něm nastavíte jazyk, pohlaví mluvčího, výšku hlasu i rychlost mluvy.

Výhodou Voiceru je také jeho skvělá kompatibilita: nemá problém s žádnou z nejznámějších WordPress šablon ani pluginů a vašim návštěvníkům bude fungovat v Chromu, Safari, Opeře i Firefoxu.

Kolik Voicer stojí?

Voicer bohužel není zdarma a ani nenabízí trial na zkoušku. Licenci koupíte za 20 $ (cca 470 Kč). K ní dostanete 6 měsíční support od výrobce pro případné dotazy, hlášení bugů apod.


Užitečné odkazy k Voiceru

Alternativa: WebsiteVoice plugin sice nabízí verzi zdarma, ale podle jeho recenzí se zdá, že bez upgradu na placený tarif toho s ním stejně moc neuděláte.

Google Language Translator

Hodnocení: 4,7/5 ⭐

Použití: tvorba vícejazyčného webu

Cena: zdarma


Google Language Translator není nic jiného než starý dobrý Google Translate, akorát přizpůsobený na překlad celého webu. 

Co Google Language Translator umí?

Google Language Translator využijete především pro tvorbu vícejazyčného webu, a to včetně šablony, menu, widgetů a pluginů, kategorií, tagů a dokonce URL slugů.

A dokáže také přeložit e-shop na WooCommerce.

Nejlepší AI WP pluginy pro komunikaci se zákazníky

Jedna z věcí, kde AI dokáže být kupodivu také užitečná, je i komunikace se zákazníky. Pro WordPress vznikají už celkem obstojné chatboty. 

Vzhledem k vysoké ceně to ale bude spíše hračka pro velké firmy. Zmíníme tu tak alespoň jeden, který nabízí i použitelnou verzi zdarma.

A v této kategorii najdete také AI webové formuláře.

Tidio

Hodnocení: 4,9/5 ⭐

Použití: live chatbot

Cena: zdarma, nebo od 39 EUR/měs. (990 Kč)

Trial zdarma: ano


Tidio už nějakou dobu nabízí all-in-one WordPressové řešení pro zákaznickou podporu, s live chatem i helpdeskem.

Nedávno do svého pluginu přidalo umělou inteligenci, která podle jejich webu ušetří až 70 % opakujících se dotazů a sníží dobu odezvy podpory na absolutní minimum.


Co Tidio umí?

Tidio zakomponovalo umělou inteligenci hned do 2 nástrojů:

  • Lyro AI je automatický chatbot, který dokáže porozumět zákaznickým dotazům a smysluplně na ně odpovědět na základě informací, které si najde na vašem webu (tzn. především v nápovědě).
  • Reply assistant posílá první automatickou odpověď zákazníkovi předtím, než si jej převezme podpora. Tím minimalizuje FRT (first response time), a k tomu navíc mnohdy dotaz vyřeší, takže další odpověď už ani není potřeba.


Tidio však dokáže mnohem víc než jen zastoupit vaši zákaznickou podporu, postará se vám i o obchod. 

Umožní vám vytvářet konverzační scénáře pro upselly a generování leadů.

K tomu slouží intuitivní drag&drop editor s přednastavenými šablonami. V něm si určíte triggery (např. přidání do košíku), nastavíte otázky a vyberete upsell, který chatbot nabídne.

Kolik Tidio stojí?

Tidio nabízí 7denní trial a také obrandovanou verzi zdarma s napojením na Facebook, Instagram a WhatsApp a 50 bezplatnými konverzacemi měsíčně (které obsahují alespoň jednu odpověď od Lyra AI).

Další konverzace si poté můžete zakoupit a ceny bohužel nejsou zrovna lidové. Prvních 50 vyjde na 39 EURm ěsíčně (cca 990 Kč). Od 499 EUR/měs. si pak můžete všechny limity určovat sami.


Užitečné odkazy k Tidio

Alternativa: DocsBot AI je poměrně chytrý nástroj, který dobře poslouží i jako zákaznický chatbot. Jak už název napovídá, DocsBot AI je specialista na dokumenty. Krom obsahu na svém webu ho tak můžete vytrénovat i na dalších offlinových zdrojích. Cena začíná na snesitelných 16 $ měsíčně.

Formidable Forms

Hodnocení: 4,7/5 ⭐

Použití: formuláře, průzkumy, lead gen kvízy a kalkulačky

Cena: 199 $/rok (4 700 Kč)

Trial zdarma: ne


Formidable Forms ve WordPressu nejsou žádný nováček. Už hezkou řádku let nabízí skvělé multifunkční formuláře s drag&drop editorem a celou řadou šablon. Nyní do svých vyšších tarifů zařadili AI.


Co Formidable Forms umí?

AI ve Formidable Forms funguje na bázi ChatGPT. V editoru máte políčko pro psaní promptů, podle kterého pak formulář bude generovat okamžité odpovědi.

V žádostech na podporu tak Formidable Forms například dokáží ihned nabídnout řešení. Tím odfiltrují většinu jednoduchých, opakujících se dotazů a stejně jako AI chatbot uleví podpoře. 

S jeho pomocí si také snadno vytvoříte formulář, který zákazníkům doporučí produkty na základě jejich preferencí nebo předchozích nákupů.

Při generování odpovědí ale, narozdíl od chatbota u Tidia, Formidable Forms nevychází pouze z obsahu, který najde na vašem webu. Díky ChatGPT využívá obsah celého internetu.

Ukázka použití AI ve Formidable Forms

To je určitě výhoda, nemáte-li na webu propracovanou a kompletní nápovědu. Jen dejte pozor, aby vaše AI zákazníkům nedoporučila něco, co neprodáváte nebo neumíte.

Kolik Formidable Forms stojí?

Formidable Forms nabízí hodně osekanou bezplatnou verzi a pak několik různých balíčků. AI je bohužel dostupná až v tarifu Business, který začíná na 199,50 $ ročně (cca 4 700 Kč).

Chybí i trial zdarma. Výrobce se ale chlubí bezpodmínečnou 14denní zárukou vrácení peněz. 

Chcete-li si Formidable Forms s AI vyzkoušet, nezbývá vám tedy, než si koupit tarif a po 14 dnech eventuelně předplatné zrušit.


Užitečné odkazy k Formidable Forms

Bonus: Skvělý AI WP plugin pro bezpečnost

To, že si AI umí pamatovat a učí se na základě předchozích výsledků, využijete například i pro lepší zabezpečení webu. Jako bonus zde proto uvádíme jeden WP plugin s AI pro chytré malware scany.

Quttera Web Malware Scanner

Hodnocení: 3,9/5 ⭐

Použití: detekce malwaru a virů

Cena: zdarma, nebo od 10 $/měs (235 Kč)


Quttera Malware Scanner je momentálně jeden z nejlepších AI pluginů pro zabezpečení vašeho webu.

Co Quttera Malware Scanner umí?

Quttera Malware Scanner kontroluje, jestli je váš web hacknutý a/nebo na blacklistu vyhledávačů. 

Hledá malware, červy, Trojské koně, škodlivé iFramy, JavaScript, redirecty a spoustu dalších virů. To se ale víceméně očekává od každého malware scanneru. 

Quttera se ale narozdíl od těch ostatních dokáže sám zdokonalovat. AI si zapamatuje nalezené hrozby a naučí se rozeznávat ty falešné a pro příště podle nich upraví výsledky skenování.

Na jejich webu si můžete zdarma zkontrolovat stav toho svého. Zadejte do vyhledávače svou URL a mrkněte, jak na tom jste.

Škoda jen, že AI scanner odhalí pouze existující infekce. Lepší by bylo, kdyby umělá inteligence dokázala pomoci i s ochranou proti nim.

Používáte-li jiné bezpečnostní WP pluginy, jako například WordFence, iThemes, Jetpack nebo Akismet Antispam, dejte si pozor na kompatibilitu. Tyto pluginy už v sobě nějakou formu anti-malware mají a mohly by se ve vašem WordPressu prát.

Kolik Quttera Web Malware Scanner stojí?

Quttera WP plugin si můžete stáhnout zdarma, ale nabídne vám velmi omezené malware scany. 

Základní tarif stojí 10 $ měsíčně (cca 235 Kč) a pozitivní zpráva je, že v jeho rámci dostanete i webový firewall a DDoS ochranu (jakého rozsahu však nepíšou).


Užitečné odkazy

Utáhne váš WordPress AI pluginy náročné na výkon?

Není žádné tajemství, že AI žere obrovské množství energie. AI WordPress pluginy jsou také náročné na výkon vašeho webhostingu, obzvláště používáte-li jich více naráz.

Dejte si pozor, aby vám neúměrně nezpomalily celý WordPress, což by se projevilo i v rychlosti načítání stránek, a tedy (ne)spokojenosti vašich návštěvníků.

Chcete-li mít rychlý a spolehlivý web, sáhněte po spolehlivém a rychlém webhostingu. Náš WordPress hosting je perfektně vyladěný pro vysoký výkon a intuitivní i pro začínající uživatele WordPressu.

Zde je kdyžtak seznam všech AI WP pluginů, které si můžete zdarma nainstalovat ve svém WordPressu.

Autor článku
Jan Dvořák

Ať už cílíte specifické zákazníky nebo celý svět, vybavíme Vás účinným arzenálem.

Sdílejte článek